Behörigt elinstallationsföretag
Behörigt elinstallationsföretag
När man utforskar världen av solenergi stöter man ofta på termerna solpaneler och solceller. Men vad är egentligen skillnaden? Strikt sett är solpaneler den korrekta termen för modulen som sitter på taket och består av flera solceller som är sammanlänkade.
De flesta solpaneler idag är ungefär 1,0 * 1,65 meter stora och väger mindre än 20 kg. De består vanligtvis av 60 seriekopplade solceller av kiselmateria, var och en mäter 15 * 15 cm och är täckt av en glasruta framtill och en plastfilm baktill. Det finns också paneler med 72 celler som vanligtvis är något högre, cirka 2 meter i längd.
Glasrutan är konstruerad för att klara av starka vindar, snö och hagel. Panelen är omgiven av en aluminiumram som används för att fästa den på montagestativet. Vid fullt solljus (1000 W/m²) har panelerna vanligtvis en effekt på 275-300 W och en spänning på cirka 30-40 V. Det finns även paneler med högre effekt, men de är oftast också fysiskt större. I Skåne, till exempel, kan man förvänta sig att en sådan panel med 300 W effekt genererar en årsproduktion på 300 kWh under optimala förhållanden, med rätt lutningsvinkel och minimal skuggning.
Solpanelerna kopplas samman i serie i en eller flera strängar och genererar vanligtvis en spänning mellan 500-1000 V likström. Denna spänning leds sedan in i en växelriktare som omvandlar likström till växelspänning, vilket är det som används i hemmet.
Det finns två vanliga material som används för solpaneler: enkristallint (monokristallint) kisel och flerkristallint (polykristallint) kisel. Tidigare var monokristallina paneler vanligtvis överlägsna och dyrare, men idag är skillnaderna inte alltid lika tydliga. De främsta skillnaderna ligger nu främst i estetiken och kostnaden, där polykristallina paneler ofta är något billigare. De polykristallina panelerna har ofta en blåaktig färg, medan monokristallina paneler vanligtvis är helt svarta eller svarta med vita kantlinjer runt varje cell.
Genom att förstå skillnaderna mellan solpaneler och solceller kan du fatta välgrundade beslut när det gäller att investera i solenergi. Oavsett vilken typ du väljer, erbjuder solenergi en ren och hållbar energilösning som kan minska vår beroende av fossila bränslen och bidra till en mer hållbar framtid.
Funderar du på solceller, vill du veta mer om tekniken eller är du nyfiken på vad det kostar? Kontakta oss och boka in ett förutsättningslöst hembesök så besöker vi till dig och kartlägger just dina förutsättningar.
Energikraft - Din lokala leverantör av solceller!
Telefon: 026 - 459 50 40
E-mail: info@energikraftab.se
Adress: Kryddstigen 33
802 91, Gävle
Org.nr: 559265-9105