Elen som produceras av solceller är likspänning. För att få 220/400 volt växelspänning använder man därför en växelriktare som omvandlar liksspänning till växelspänning. Växelriktaren som man kopplar in i huset måste fungera med elnätet utanför huset. Växelriktare för nätinmatning är speciellt byggda för att producera egen el som matas ut på nätet och samtidigt kunna köpa el som vanligt via nätet när solen inte ger tillräckligt mycket energi. Växelriktaren måste också omedelbart koppla ifrån nätet om det skulle bli ett spänningsavbrott.

Husets position och taklutning har en påverkan på dina solpaneler.

Bilden visar procentuellt utbyte från solpaneler beroende på lutning och riktning. Av tabellen framgår att den optimala placeringen är mot söder med 30-40 graders taklutning. Har man en anläggning som delvis skuggas av någonting under dagen är det mycket viktigt att tänka på hur panelerna kopplas/sektioneras. Ett bra alternativ om man har skuggning och speciellt då skuggning från träd är att använda optimerare för dom utsatta panelerna, alternativt för hela anläggningen. Installationskostnaden ökar något men betalar sig själv i längden.

Klimatkartan illustrerar värdet för globalstrålning ett helt år under den av WMO definierade normalperioden 1961-1990.

Det finns många olika sätt och hjälpmedel att beräkna vad man förväntas få ut för effekt från sin anläggning beroende på ingående komponenter, läge och placering. Enkelt uttryckt kan man dock vid en optimal anläggning i Sydsverige räkna med 1000 kWh för varje installerad kW. Dvs. en 5 kWp(eak) anläggning ger 5000 kWh. Vissa år lite mer och andra lite mindre beroende på väder.

Skuggning är solpanelernas största fiende och det är viktigt att ta hänsyn till eventuell skuggning vid beräkningen. Läs mer om skuggning nedan.

När man pratar om solel används ibland termerna solpaneler och solceller. En solpanel är den korrekta termen för modulen på taket, som består av flera solceller som är sammankopplade. Solpanelerna är vanligtvis 1,0 * 1,65 m stora och väger cirka 20 kg. De har vanligtvis 60 seriekopplade solceller av kisel, täckta av en glasruta framför och en plastfilm bakom. Panelerna är konstruerade för att klara vind, snö och hagel. De har en effekt på 275-300 W och en spänning på ca 30-40 V vid fullt solljus. I Skåne kan en panel på 300 W förväntas producera cirka 300 kWh per år under optimala förhållanden. Solpanelerna kopplas i serie och genererar vanligtvis en spänning mellan 500-1000 V likström, vilket omvandlas av en växelriktare till växelspänning som används i hemmet. De vanligaste materialen för solpaneler är enkristallint (monokristallint) kisel och flerkristallint (polykristallint) kisel. Skillnaderna mellan dem är främst estetiska och kostnadsmässiga, där polykristallina paneler ofta är blåaktiga till färgen medan monokristallina är svarta eller helsvarta med vita kantlinjer runt varje cell.

Som jämförelsetal brukar man ange hur många kWh som produceras per installerad kW under ett år. En tumregel som baseras på värden från redan installerade solcellsanläggningar är att man kan i Skåne räkna med 1 000 kWh/kW och år, mätt efter växelriktaren, om det är ett fast monterat system som är hyggligt placerat.


Det är många faktorer som påverkar det årliga utbytet:

  • Solinstrålningen. 
  • Panelernas verkningsgrad
  • Skuggning
  • Solpanelernas orientering
  • Snötäckning
  • Växelriktarens verkningsgrad
  • Förluster i kablar
  • Nedsmutsning av modulerna 
  • Degradering av modulerna


Läs mer via länken nedan.

Solcell som seriekopplas och blir solpanel

Typisk uppbyggnad av solpanel

Praktiskt taget alla solpaneler har förutom vanlig garanti mot fabrikationsfel även en effektgaranti som oftast lovar minst 80% produktion efter 25 år, vilket torde var tämligen unikt för en elprodukt. När vi gör en lönsamhetskalkyl brukar vi anta 30 års livslängd på solpanelerna. Växelriktarna kan antas ha liknande livslängd även om garantin i regel är mycket kortare.

Växelriktaren utför uppgiften att hacka upp och omvandla den relativt höga likspänningen från solpanelerna till samma spänning och frekvens som elnätet. Innan strömmen matas vidare till elnätet filtreras den för att minimera övertoner och på så sätt producera en så ren sinusform som möjligt. Transformatorlösa växelriktare som är vanligast idag och som vi huvudsakligen levererar  har mycket  hög verkningsgrad. Verkningsgraden är viktig då några procents minskning i verkningsgrad kan bli tusenlappar efter några år.

Internetuppkoppling

Val av växelriktare är också viktigt ur den aspekten att alla fabrikat har olika sätt att presentera informationen på internet och i appar. Uppkopplingen sker med hjälp av Wi-Fi eller fast ansluten internet (RJ45).

Skuggning och val av växelriktare

Rent generellt är val av växelriktare mycket viktigt och vi levererar därför CE märkta och välkända fabrikat.

Skugga kan påverka årsproduktionen i stor utsträckning. Det finns inget sätt  att motverka detta fenomen helt, dock kan man med hjälp av s.k. optimerare  minska den negativa effekten. Optimerare fungerar så att den anpassar spänning och ström individuellt för varje panel som har optimerare och ger därmed högre energiutbyte, speciellt vid s.k. partiell skuggning. Optimerare kan användas både till en s.k. strängväxelriktare (vanligaste typen) och växelriktare som kräver optimerare på alla paneler (Solaredge). 

Använder man en Solaredge växelriktare som blir något dyrare får man också vissa andra fördelar som övervakning på panelnivå, längre garantitid och möjlighet att bryta spänningen helt på taket.

unsplash